Gör man truckförarutbildning B så brukar även truckförarutbildning A ingå. Det vill säga du kan direkt hoppa på och göra truckförarutbildning B – vilket är rekommenderat – och samtidigt göra truckförarutbildning A. Du får således behörighet att köra både A och B kategori truckar, du kan läsa mer om A kategori truckar här och mer om B kategori truckar här.
Det finns många olika företag som erbjuder just Truckförarutbildning A+B. Har du gått en truckförarutbildning som täcker både A+B kategori truckar så har du mycket goda förutsättningar för att få jobb. Vanligtvis är kategori truckar C sådan som används inom specialområden, exempelvis inom hamnar för att lossa och lasta containrar. Alltså används denna kategori inte så ofta inom lager och handel.
Truckförarutbildning B består av teoretiskt lärande samt praktiskt lärande. Precis som truckförarutbildning A, så om du har förkunskaper av att köra truck kan man korta ner den praktiska delen.
Truckförarutbildning B består av – samma moment som i truckförarutbildning A, skillnaden är längden och innehållet på det olika delmomenten – följande teoretiska moment:
- Kursintroduktion (0,5 h)
- Trucktyper & utbildningsintyg (0,5 h)
- Truckens konstruktion (inkl. batterier) (2 h)
- Ergonomi (1 h)
- Truckens arbetssätt (3 h)
- Daglig tillsyn (2 h)
- Material- & godshantering (inkl. logistik & ekonomi) (3 h)
- Arbetarskydd & interna regler (1 h)
- Trafiklagstiftning (1,5 h)
- Farligt gods (0,5 h)
- Teoretiskt slutprov (1 h)
Den praktiska delen i truckförarutbildning B består av samma moment som truckförarutbildning A, men med ett större antal timmar vigda åt respektive moment. Följande moment och tidsåtgång ingår:
- Daglig tillsyn (1 h)
- Manöverorgan / symboler & förarplats (1 h)
- Övningskörning (5 h)
- Materialhanterings- övning (15 h)
- Praktiskt slutprov (2 h)
Precis som nämnts ovan, kan den praktiska delen kortas ner beroende på om du har erfarenhet av att köra truck sedan innan.