Om truckförarutbildningar

Klicka här och boka en truckförarutbildning!

Det finns olika sätt att utbilda dig till truckförare. Antingen som privatperson eller genom det företaget du jobbar på idag. Det viktiga att kolla upp är att företaget som utbildar dig till truckförare är anslutna till TYA (Utbildning och arbetsmiljö i transportbranschen). Dessa företag följer truckläroplanen TLP2 som krävs.

Utbilda dig som anställd genom din arbetsgivare

Om du redan har en anställning på ett företag där du som personal ska köra truck måste du ha genomgått en truckförarutbildning. Det är då din arbetsgivares skyldighet att skicka dig på en truckförarutbildning som täcker den trucktyp du ska köra på företaget.

Vanligtvis brukar ansvariga på företag där man använder sig av truckar i vardagen vara väl medvetna om att personalen ska vara utbildad och skickar sin personal på rätt truckförarutbildningar. Skulle din arbetsgivare mot förmodan inte vilja skicka dig på utbildning trots att du använder dig av någon sorts truck i dit arbetsutövande kan du gå tillväga på olika sätt för att göra han införstådd i att du måste få din truckförarutbildning.

Först kan du försöka berätta att om en olycka skulle hända där en personal kör en truck utan truckförarutbildning som den nekats att gå så kan företaget räkna med att behöva betala ett stort skadestånd.

Skulle din arbetsgivare mot förmodan fortfarande inte gå med på att skicka dig på en truckförarutbildning när du berättat ovanstående scenario kan du koppla in facket. I den här frågan kommer det då garanterat lösa sig fort då din arbetsgivare – som beskrivet tidigare – är skyldig att ha utbildad personal för truckar när det används.

Utbilda dig som privatperson

Du kan även utbilda dig till truckförare som privatperson genom en mängd olika företag. Det viktiga är att du kollar upp så att företag du tänkt gå truckförarutbildningen hos är godkända av TYA (Utbildning och arbetsmiljö i transportbranschen). Dessa företag följer truckläroplanen TLP2.

När du går truckförarutbildningen privat får du betala den själv. Priset på utbildningen varierar beroende på hos vilket företag du genomgår den. Priset brukar starta på 3000 kr och uppåt.

Fråga oss

Har du någon fråga angående "Om truckförarutbildningar" är du välkommen att ställa den här nedan. Vi svarar så fort som möjligt!