Truckkort

För att boka din truckförarutbildning och därigenom ta truckkort klicka på den röda knappen till höger här.

Genom att gå en truckförarutbildning och klara det obligatoriska momenten så erhåller du sedan ett truckkort.

Det finns tre olika typer av truckkort som gör att du erhåller tre olika kategorier av truckar som du får köra. Truckkorten delas in i gruppen A, B och C. Där A är det truckar som räknas till det minsta både storleksmässigt och till den vikt det får lyfta, där efter följer det i löpande ordning från A till C där det största samt det truckar som får lyfta mest finns inom kategori C. Läs mer om det olika kategorierna av trucktyper här.

Vanligtvis brukar man gå en truckförarutbildning som ger ett truckkort för både trucktyp kategori A och B. Detta medför att man får behörighet på båda typerna av det truckar som innefattas i respektive truckkategori.

Förutom att gå en truckförarutbildning och där efter erhålla ett truckkort måste du ha ett godkännande från din arbetsgivare att du får köra truck. Detta får du givetvis garanterat om dina arbetsuppgifter innehåller truckkörande.

Är du inte anställd hos någon kan du ändå gå en truckförarutbildning för att sedan få ett truckkort vilket du kan använda som en mycket bra referens när du söker jobb som innefattar truckkörande. Detta ses positivt ur en arbetsgivares ögon eftersom du redan har en truckförarutbildning och truckkort, vilket gör att du kan börja jobba som truckförare redan från dag ett.

20 kommentarer till Truckkort

 1. Jabou skriver:

  Hej Jag undrar om dessa utbildningar körs på engelska? Om ni inte själva har den tjänsten vet ni om det finns något företag som gör det?

  Tack på förhand

  MVH
  Jabou

 2. Luis Almestar , Almestar Multiservice AB skriver:

  Hej Vi är 2 personar i fiman som vill a skafa truckort A, hur går det till? Mvh Luis A.

 3. Tony priieans skriver:

  Vad kostar a b c truckkort ?

  • Fredrik skriver:

   Hej,

   Vi känner tyvärr inte till någon A+B+C utbildning, däremot A+B utbildning. Vanligtvis räcker denna utbildning långt och C-utbidning brukar man oftast gå när man specifikt vet att behovet finns.

 4. Fredrik Backman skriver:

  Hej,

  Har länge funderat på att ta både truckkort A,B och C men har inte fått någon klar information om vad det totalt kommer att kosta för de tre korten. Så jag undrar då, på ett ungefär hur mycket skulle en truckförarutbildning kosta förutsatt att man klarade alla prov första gången? Undrar över både A, B och C…

 5. Victor skriver:

  Hej jag undrar om man kan ta Akort o Bkort samtidigt eller måste man ta dom separat?

 6. Gustav skriver:

  Hej jag undrar om man behöver att ha körkort för att få ta truck kort? Eller är det bara och köra på?

  • Fredrik skriver:

   Hej!

   Du behöver inte ha b-körkort (personbil) om du endast kör på inhägnat område med din trucken

   /Fredrik

 7. Alex Joelsson skriver:

  Jag tänker ta mitt truckkort under tiden jag går på försvarsmakten, kankse kan dom erbjuda detta internt?!!!

 8. Louise Elgström skriver:

  Undrar över detta med de olika kombinationerna.. Min pojkvän har truckkort A2, A4 samt B1 och skulle behöva utöka behörigheten för att kunna söka fler jobb.

  Kan man ”läsa till” behörighet för de ”siffror” som han inte har?

  • Fredrik skriver:

   Hej,

   Det vanligaste och enklaste är att man då går en A+B utbildning för att få godkännande att köra samtliga A+B truckar. Delvis är det bra att fräscha upp kunskaperna samt så är utbildningen så pass kort så att det blir krångligare att plocka ut vissa delar.

   /Fredrik

 9. senat skriver:

  Hej !

  Gäller truckkort utomlands ?

  Spelar nån roll om man har nån prick hos polisen ?

 10. Ali skriver:

  Hej
  Har en kompis som tänker ta truckkort men hans svenska är inte så himla bra
  Hur stor är chansen då?

  • Fredrik skriver:

   Hej Ali,

   Det underlättar att kunna svenska i skrift och tal. Detta eftersom de flesta truckutbildningarna är på svenska. Vissa utbildare har utbildningar på engelska, om han behärskar det språket bättre så skulle det kunna vara ett alternativ.

   /Fredrik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>